Bauhaus Building in Dessau Photographed by Sebastian Weiss

Sebastian Weiss captures the classic framework of the Bauhaus Building in Dessau, Germany designed by Walter Gropius in 1926.

0cd57544064725-58068ddc61ed0
© Sebastian Weiss

Gropius consistently separated the parts of the Bauhaus building according to their functions and designed each differently. He thereby arranged the different wings asymmetrically – in relation to what is today the Bauhausstraße and the Gropiusallee respectively. In order to appreciate the overall design of the complex, the observer must therefore move around the whole building. There is no central viewpoint.

b75f5f44064725-58068ddc5f664
© Sebastian Weiss

The glazed, three-storey workshop wing, the block for the vocational school (also three storeys high) with its unostentatious rows of windows, and the five-storey studio building with its conspicuous, projecting balconies are the main elements of the complex. A two-storey bridge which housed, e.g., the administration department and, until 1928, Gropius’s architectural practice, connects the workshop wing with the vocational school. A single-storey building with a hall, stage and refectory, the so-called Festive Area, connects the workshop wing to the studio building. The latter originally featured 28 studio flats for students and junior masters, each measuring 20 m². The ingenious design of the portals between the foyer and the hall and a folding partition between the stage and the refectory, along with the ceiling design and colour design, impart a grandiose spatial coalescence to the sequence of foyer-hall-stage-refectory, shaping the so-called Festive Area. The façade of the students’ dormitory is distinguished in the east by individual balconies and in the south by long balconies that continue around the corner of the building.

0cd57544064725-58068ddc61ed0
© Sebastian Weiss

The entire complex is rendered and painted mainly in light tones, creating an attractive contrast to the window frames, which are dark. For the interior, the junior master of the mural workshop, Hinnerk Scheper, designed a detailed colour plan that, by differentiating between supporting and masking elements through the use of colour, aimed to accentuate the construction of the building.

c3d5c344064725-58068ddc60008
© Sebastian Weiss

Images via text via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s