The Parking Garage that Moonlights as a Sledding Slope

The Swedish city of Piteå, located about 130 kms below the Arctic Circle, wanted a new parking garage but also got a sledding hill, an amphitheater and a large lantern. The project ‘Stadsberget’ (Swedish for ‘city mountain’) was designed by White Arkitekter in cooperation with Henning Larsen Architects and has become a unique meeting place and tourist attraction in the city centre.

The five storey parking garage accommodates 228 new parking spaces but it is its other functions that became the talk of the town. During the summer it serves as a popular meeting place with lush greenery and flowers planted on the hill. The slope is designed as an amphitheater where people can enjoy the evening sun. It has already been used for music events, for instance. But as the snow falls, it becomes a slope that delights children and adults with a sledge or a cup of warm chocolate on the staircase.

Stadsberget Piteå, White
© Åke Eson Lindman

 

Via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s