Slot House in London

In the words of the architects Studio Octopi:

The house had been extensively modified in the 1980s and suffered from a fragmented plan, poor connectivity between the principal living spaces and restrictive ceiling heights. The design sought to recapture and preserve the original proportions of the Georgian terrace building, whilst reinterpreting the layout to suit modern family living. A 10m high glass infill extension between the closet wing and the neighbouring property, divided as two sash windows, forms a double height living room at basement level and a master ensuite at first floor. An open tread stair allows views to stretch from the basement across the double height space to the first floor.

kk
© Jack Hobhouse

The closet wing was extended in brick to match the existing; this enabled the upper floors to be remodelled with increased head height and improved visual connectivity with the main house.  The upper closet wing windows take reference from the adjoining property; at ground floor the window stretches down to the basement echoing the double height space behind. A polished concrete floor in the basement extends out to the garden where a planted green wall allows maximum use of the terrace for entertaining.  The refurbished and extended house is 250sqm, with 30sqm of outdoor space.

mmm
© Jack Hobhouse

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s