European Union Headquarters in Brussels

Belgian architecture studio Samyn and Partners worked alongside Italian firm Studio Valle and British engineers Buro Happold to create the facility.

european-union-headquarters-brussels-samyn-and-partners-architecture_dezeen_2364_col_0.jpg

It was developed in response to the need for increased capacity at the European Council and the Council of the European Union following the introduction of new member states in 2004. The transparent walls that wrap around the new northeast corner of the building comprise a patchwork of 3,750 recycled wooden window frames procured from renovation or demolition sites across Europe. “This new facade will be both a practical and philosophical statement about the re-use of these traditional construction elements, expressing the European diversity of cultures,” said the architects.

Via

european-union-headquarters-brussels-samyn-and-partners-architecture_dezeen_2364_col_6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s