The Helix Staircase at the Experimentarium

The first visitor experience at the Experimentarium designed by CEBRA is the Helix staircase that welcomes you with its radiating copper cladding as soon as you pass the entrance. Right away, it lets visitors know that they have entered a world of science.

photo_adam_mork_experimentarium_035_l
© Adam Mørk

“The staircase ensures a good internal flow and creates coherence between the floors. At the same time, it substantiates the building’s scientific focus”, Kolja Nielsen explains and continues: “During a workshop with Jakob Bohr, professor at DTU Nanotech, we were inspired to work with the stairs as an abstract version of the DNA strand’s structure. And so, the idea for the Helix staircase was born.” The 100m long staircase is built from 160 tons of steel and clad with 10 tons of copper.

The building’s different functions are made visible to the city in the form of stacked boxes, which are offset from the base and open themselves towards their surroundings with large expanses of glass, creating a visual connection to the scientific universe inside. The boxes are clad with a lightweight façade of perforated aluminium panels, forming a contrast to the base, where the existing brickwork is preserved and emphasizes the meeting between old and new, between past and future, and between natural science and engineering. At the same time, the perforation creates a pattern that illustrates how the flow of air and fluid changes, when it meets resistance.

photo_adam_mork_experimentarium_057_h
© Adam Mørk
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s