Mountain Hut in Obereggen

Peter Pichler Architecture, in collaboration with Arch. Pavol Mikolajcak, won a competition to design a new mountain hut at 2.000m in the Italian Dolomites in 2015. The new hut contains a restaurant and is located next to the cable station Oberholz in Obereggen with direct connection to the ski slope.

oberholz-mountain-hut-peter-pichler-architecture-oberggen-italy-residential_dezeen_2364_hero_b.jpg

The cantilevering structure grows out of the hill like a fallen tree with three main branches creating a symbiosis with the landscape. Each of them is facing towards the three most important surrounding mountains. At the end of the branches a large glass facade frames the surrounding mountains from the interior of the hut. The sloped roof shape of the glasses takes his inspiration from typical huts in the area, while the branching roof and complex structural interior expresses a new and contemporary interpretation of the classic mountain hut.

oberholz-mountain-hut-peter-pichler-architecture-oberggen-italy-residential_dezeen_2364_col_10

The interior is defined by a complex, curvilinear and visible wood structure that gradually fades into walls and creates so called “pockets” for intimacy. It could also be seen as a new open space interpretation of the classic “Stube”, well known in typical structures of the area. The entire hut is constructed with wood: structural elements and interior in spruce, the facade in larch, furniture in oak- all typical woods from the area. A homogenous sculpture with local materials.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s