The Oculus in Jaffna

Rising up from the flat grasslands of Jaffna, Sri Lanka, the Oculus, designed by architecture firm Palinda Kannangara, is a residence for staff and visitors at the Jaffna wind power farm.

pk-11a

The Oculus is named after the circular opening carved out in the centre of the building’s square roof. A pivot of natural light, water and the changing seasons, the oculus radiates light through the building and frames a view of the towering windmill beside it. Directly beneath the opening on the ground floor, a small pool of water gathers reaching various heights of depth across the seasons and catching the reflection of the windmill.

09_pk-3

Via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s