Tent House in Queensland

This forest clearing addressing a pocket of rainforest in the Noosa hinterland, is approached through a typical neighbourhood of rural houses and acreage dwellings. The journey to the Tent House by Sparks Architects continues from the street via a winding bush track through the forest which acts as a threshold between the constructed world and that of the clearing, a place remnant of early settlement in the region; a camp.

HyperFocal: 0
© Christopher Frederick Jones

The brief called for a 3 bedroom family dwelling with a central open plan living and kitchen space. The architectural response is a duel concept pairing an operable insulated box for cooler months that allows habitation to a tent-like amenity in warmer months. The walls, or doors, of the box slide open manually, while the roof, or lid, has an automated sliding operation. With the roof fully open the translucent tent membrane comes into view and a new volume, light, and material is experienced. As the doors slide open the forest wall becomes an architectural element; a natural wall that contains a broader space of the house plan, stretching it across the remaining clearing and garden. The tent roof serves as a ‘fly roof’ above the insulated roof and takes the brunt of the heat load. The void between the two roof elements allows for a simple stack ventilation process. The varied pitches of the tent roof maximise winter sun penetration and protects the east, west and southern exposures.

HyperFocal: 0
© Christopher Frederick Jones
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s