Bibliothèque Nationale de France in Paris

The historical and structural studies, conducted by Bruno Gaudin Architectes to discover the issues specific to the structure, brought to light an extraordinary juxtaposition of spaces within the structure. The assessment also revealed the necessity of including multiple areas within the intervention to restore Bibliothèque Nationale de France to its use and splendor.

cour_d_honneur_-_galerie_de_verre_3__takuji_shimmura
© Takuji Shimmura

To launch the project for the rehabilitation of the Richelieu Quadrangle was therefore, to accept the challenges of a polymorphic building whose architectural strata required the elaboration of not one but several different projects: one aimed at the great scale of the site, one concerning distribution and reception; and multiple projects targeting the renovation of specific rooms, each having its individual issues and requirements. The team of Bruno Gaudin Architectes and Virginie Bréga developed different typologies of “weaves”, which set up a dialog between Architecture, History and Techniques. A vision that guided the necessary and profound changes the structure underwent.

stratification_magasin_central_9__takuji_shimmura
© Takuji Shimmura

Via

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s