Cantilever House in Kuala Lumpur

Steeply sloping site with rainforest views. The house by Design Unit Sdn Bhd is designed to ‘float’ within a valley – touching it lightly, and allowing the natural slope to remain.

Int15.jpg

Consisting 2 independent structures – a 2 storey living & bedroom block constructed of exposed structural steel supported on a ‘forest’ of irregular spaced columns. This steel structure is cantilevered over a lower independent structure housing an art gallery and constructed of off-form concrete and includes a green roof garden and swimming pool.

Ext70.jpg

The house is entered by a ramp – heightening our awareness to the valley, the floating block and also the separation from the ordinary. A courtyard is created by the 2 independent structures that are orientated on different axis creating a tension between them and strengthening the identity of each as separate functions.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s