Rocksplit House in Kea Island

 

A summerhouse in Greece developed for the Mediterranean climate by Cometa Architects, using local materials and sustainable energy saving methods.

rocksplit-cyclades-05.jpg

The steep ground and the plot’s narrow dimensions determine the pronounced and gradient form of the building which rises from the mountain and over the valley of Poisses, to finally balance itself with the surrounding traditional dwellings and the natural context. The experience of the Cycladic landscape is the design’s main concern, expressed through the spatial evolution and relationship of the building with the dramatic land.  This is achieved through the traditional method of construction  called “kotounto”, a dry, humid-free space between the rock and the building. In such a way, the external spaces, a continuous perimetrical ‘kotoundo’  makes the building sometimes trying to break away from the rock and sometimes to reconcile with it.

rocksplit-cyclades-06-705x1080.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s